De baas over je Emoties!

Baas over emoties met hypnose

Wat zijn emoties, waar komen ze vandaan en hoe beïnvloeden ze ons leven?
Emoties zijn heel belangrijk voor ons. Wij dingen kopen en maken keuzes als het goed voelt, wij worden verliefd als wij vlinders in onze buik voelen.

Wij vechten wanneer wij woest zijn en wij gaan huilen als wij verdrietig zijn.

Helaas gaan wij soms niet goed met onze emoties om. Iedere keer verbergen  wij de emoties en gaan verder met onze bezigheden. Wanneer wij geen aandacht besteden aan onze emoties creëren wij verborgen emoties. Alsof wij iedere keer voordat er visite komt alle rommel in de kast stoppen totdat er geen ruimte meer is en dan begint het probleem.

Verborgen en niet verwerkte emoties zijn voor veel mensen de bron van problemen en ziektes. Helaas hebben wij niet geleerd om op de juiste manier om te gaan met onze emoties.

Er zijn geen slechte emoties. Emoties zijn boodschappen, signalen en communicatie van ons onderbewuste richting ons bewustzijn. Ze zijn de reflectie  van onze  normen en waarden, moraal en ethiek. Ze herinneren ons er iedere keer aan dat wij deze punten niet naleven.

Emoties zijn net als waarschuwingslampjes in een auto. Het ene lampje op het dashboard geeft aan dat er weinig benzine is in de tank en een ander lampje geeft aan dat er weinig vloeistof in de auto zit voor de ruitenwisser.  Wij kunnen deze waarschuwing negeren en aan onze laars lappen maar vroeg of laat krijgen wij problemen met de auto. Hetzelfde gebeurt met onze reactie op onze emoties. De emoties geven aan dat er iets gedaan moet worden om problemen te voorkomen.

Soms interpreteren wij de afgegeven signalen van onze emoties verkeerd. Wij snoepen bijvoorbeeld als wij verdrietig zijn of als wij niet lekker in ons vel zitten. Dit is heel erg grappig, alsof wij op het dashboard van de auto zien dat het remvloeistoflampje aangaat en wij benzine in de auto gooien.

Er zijn zeven hoofdemoties. Hieronder worden deze beschreven en wordt aangegeven hoe men met deze emoties zou moeten omgaan om ze op een goede manier te verwerken.

1- Angst

De juiste interpretatie van angst is dat er iets aan de hand is en dat wij ons moeten gaan beschermen. De eerste stap is om te kijken wat er aan de hand is en vervolgens moeten wij de juiste actie nemen om van het gevaar af te zijn.

2- Verveling

            Wij zijn hier op deze planeet om iets te doen met ons leven. Deze emotie laat je voelen dat er iets aan gedaan moet worden en laat je zoeken naar je emotionele en morele bestemming.

3- Woede

            Wanneer je voelt dat er onrecht is gedaan en je normen en waarden overtreden zijn krijg je de emotie van woede. Op deze momenten probeer je je grenzen duidelijk te maken en laat je anderen zien hoe ver ze kunnen gaan.

4- Schuldgevoel

            Wanneer je tegen je eigen normen en waarden, of je eigen ethiek ingaat in relatie met anderen zal je schuldgevoel over houden. De beste manier om om te gaan met schuldgevoel is om vergiffenis te vragen van degene die je onrecht hebt aangedaan, de fouten te corrigeren en te proberen dat niet meer te doen.

5- Verdriet, verliezen van iets of iemand

            Soms is het verlies zo groot dat mensen in hun verdriet blijven hangen. Waardeer wat je verloren hebt, zoek naar een gezonde vervanging en onthoud dat alles in het leven gebeurt met een reden.

6- Eenzaamheid

            Er zijn miljarden mensen op de aarde en toch voelen sommige mensen zich eenzaam. De hoofdoorzaak van eenzaamheid is de angst om met andere mensen in contact te komen. De enige angst waar je op moet reageren is de angst voor lichamelijke schade. Andere soorten angst zijn niet gefundeerd en je moet ze los laten en niet op ze reageren. Wanneer je in contact komt met meer mensen zul je mensen vinden die dezelfde interesse hebben als jij.

7- Stress

            Wanneer je overspoeld wordt met emoties en te maken krijgt met onopgeloste emoties krijg je te maken met stress. In deze gevallen kun je de emoties prioritiseren en beginnen met het verwerken van de belangrijkste emotie. Soms kun je ook hulp zoeken om de juiste actie te nemen voor het oplossen van de emoties. Er werd ooit  aan iemand gevraagd: hoe eet je een olifant? Hij antwoordde: stukje per stukje.

Hieronder zal ik je een aantal stappen aanreiken om je eigen emoties de baas te worden.

1- Accepteer alle emoties die je hebt.

            Alle emoties zijn goed en ze zorgen ervoor dat wij op het juiste pad blijven en kunnen leven in harmonie met onze omgeving. Emoties zijn natuurlijke chemische stoffen die ervoor zorgen dat wij bepaalde gevoelens creëren in ons lichaam. Wandel iedere dag, adem diep in en zeg dat je ze graag wil voelen. Het voelen is menselijk, gebruik ze om verder te groeien.

2-  Als je je in een moeilijke emotie bevindt, vlucht niet weg en blijf in het gevoel

            Je hoeft niet te vluchten voor je emotie, voel het in je lichaam, identificeer en noem de emotie.  Beslis dat je het wil voelen en wees niet bang om pijn te voelen. Adem in en uit en zeg tegen jezelf dat je boos bent en dat je even boos wil blijven als het nodig mocht zijn.

3- Observeer zonder veroordeling

            Wees als een toeschouwer zonder veroordeling en stel vragen zoals: Ik vraag mij af hoe lang ik dit gevoel zal blijven houden? Heb ik dit gevoel al eerder gehad? Waar voel ik het in mijn lichaam? Leer van de situatie die dat gevoel veroorzaakt heeft. Vraag aan jezelf: wat heb ik geleerd van deze situaties? Wat zal ik anders doen om andere resultaten te bereiken? Welke acties moet ik uitvoeren en wat voor correcties moet ik aanbrengen? Wat zijn mijn plannen om de situatie te verbeteren? Hierna trek je conclusies en besluit de situatie. Maak niet uit wat voor conclusie je hebt, je hebt gelijk. De emotie is opgedoken om je slimmer te maken, om te zorgen dat je groeit en het probleem op de beste manier oplost.

4- Denk aan goede gedachten

            Elk nadeel heeft zijn voordeel. Kijk altijd positief naar gebeurtenissen en geef er een positieve draai aan. Zeg tegen jezelf: tenminste heb ik dat…… of het kon erger uitpakken, of Ik ben dankbaar dat het niet anders is gelopen.

5- Adem continu diep in en uit

            Adem langzaam en diep via je buik en focus op je ademhaling.

6- Geluid

            Luister naar je favoriete muziek of neurie je favoriete liedje. Bel iemand, een vriend om mee te praten en breng een nieuwe vibratie in je leven.

7- Gebeurtenissen anders interpreteren

            Interpreteer de gebeurtenissen op een manier die positief voor je uitpakt. Alles wat gebeurt voor jou is om te zorgen dat je groeit en er lering uit trekt.