Heer en Meester over je emoties

Emoties met hypnose

Hypnose voor dealen met emotiesDe kwaliteit van ons leven wordt bepaald door onze mentale- en emotionelestaat van welzijn. Zo worden wij beïnvloed door gevoelens van verliefdheid, geluk, boosheid en angst. Er zijn drie manieren waarop we onze staat van welzijn kunnen beïnvloeden:

1- de wijze waarop wij met ons lichaam omgaan.
2. de wijze waarop wij gebeurtenissen interpreteren
3. de wijze waarop wij in staat zijn om onze focus te richten.

Het maak niet uit wat er gebeurt in je leven, je hebt de controle over de staat waarin je je bevindt. Wat er gebeurde in je leven bepaalt niet hoe je je voelt. Het gevoel dat je hebt is het resultaat van hoe je je geest en lichaam gebruik op dat moment. Je kunt focussen en jezelf in een positieve staat brengen zoals je wilt. Zou het niet prachtig zijn wanneer je jezelf in een staat van welbevinden kunt brengen op een moment dat jij dat wilt? Helaas grijpen veel mensen naar externe genotsmiddelen als overmatig eten, alcohol, sigaretten of drugs.

Met het gebruik van onderstaande technieken heb je geen behoefte aan dingen buiten jezelf om jezelf goed te voelen. Deze technieken zijn makkelijk aan te leren.

Fysiologie

Iedere emotie die wij ervaren heeft invloed op de houding van ons lichaam. Emotionele prikkels hebben een fysiologisch effect. Omgekeerd kunnen wij gebruik maken van de fysiologie in ons lichaam om een gewenste emotie te creëren. Denk hierbij eens aan de lichaamshouding van succesvolle mensen: zij stralen kracht en zelfvertrouwen uit. Of aan mensen die blij zijn: zij glimlachen en hebben een positieve gelaatsuitdrukking. Iemand die daarentegen depressief is zal naar beneden kijken met hangende gezichtsspieren. Het is wetenschappelijk bewezen dat lichaamshouding effect heeft op ons welbevinden. Wanneer je een lichaamshouding aanneemt die overeenkomt met de gewenste staat van welbevinden zal ons lichaam onze geest leiden.

Probeer dit nu. Zit op een manier waarop je je volledig succesvol voelt. Breng een glimlach op je gezicht op een manier waarbij je je volledig blij en gelukkig voelt. Kijk omhoog, adem diep in en uit met je schouders naar achter en rechte ruggengraat. Blijf deze houding 2 tot 5 minuten vasthouden.
Nu probeer zonder veranderingen van je houding je depressief te voelen. Dat lukt uiterst moeizaam omdat de fysiologie van ons lichaam een positief signaal naar ons brein stuurt. Natuurlijk is je lichamelijke conditie van invloed op je mentale welbevinden. Een gebrek aan slaap, slechte eetgewoontes of te weinig beweging beïnvloeden je mentale staan van zijn.

Mentale Focus

De mate waarin wij onze focus richten bepaalt onze staat van welbevinden. Die focus wordt gevoed door overtuigingen. Je kunt zelf kiezen uit diverse overtuigingen. Je kunt focussen op de ervaringen uit je verleden, op situaties uit het heden of op je toekomstverwachtingen. En zelfs op je dromen en fantasieën.

Iedereen kan een staat van welbevinden creëren door voor zichzelf te focussen op mooie positieve dingen in het leven. Omgekeerd kan iemand zich ongelukkig voelen door zich te focussen op negativiteit. Je versterkt datgene waarop je je focus richt.

Representatie

Onze mentale staat wordt niet alleen bepaald door onze focus maar ook door de manier waarop wij de ervaringen interpreten in ons brein en onze interne representatie. Dit kunnen beelden, geluiden, gevoelens, geur, smaak of woorden zijn. Door onze interne representatie te veranderen kunnen wij ervaringen veranderen. Als het beeld behorend bij een negatieve ervaring uit het verleden verandert, zal de beleving van die herinnering ook veranderen. Immers de herinnering en het bijbehorende gevoel van de herinnering worden niet bepaald door de inhoud van de herinnering maar door de manier -het beeld- waarop we die herinnering hebben opgeslagen. Als we onze interne belevingswereld willen transformeren in positieve richting kunnen wij deze sturen door middel van onze eigen interne representatie.

Hoe kunnen wij dat doen? Denk eens aan een nare gebeurtenis uit het verleden. Let eens op de beelden en geluiden die in je hoofd voorbij ziet komen. Distantieer je vervolgens uit die nare gebeurtenis. Dit kun je doen door jezelf voor te stellen dat je naar je eigen film kijkt waarin die gebeurtenis zich heeft afgespeeld. Vervolgens verander je het nare beeld en het geluid in iets moois en positiefs: geef het beeld een mooie kleur, laat prettige geluiden klinken, maak personen die aandeel hadden in de nare gebeurtenis tot iets kleins of maak ze tot clown. Speel vervolgens de film van de herinnering achteruit en vooruit en herhaal dit 10 keer. Je zult nu merken dat de beleving van de gebeurtenis positief is veranderd omdat de interne representatie is veranderd. Wellicht kun je nu glimlachen om die gebeurtenis? Bovenstaande is een effectieve techniek om reactiepatronen op negatieve emoties te doorbreken. Dezelfde techniek kan gebruikt worden voor verhogen van de intensiteit van positieve emoties. Angststoornissen en fobieën kunnen met deze techniek goed behandeld worden.

Ankers

 

Een anker is een externe prikkel die in ons brein gekoppeld is aan een herinnering of een interne stemming.

“Als ik de geur van cacao ruik, denk ik direct terug aan de tijd dat ik 13 jaar was en krijg ik een heel bepaalde stemming over me. Vreemd, want het is tenslotte alleen een geur die op zich niets betekent. Toch is het voor mij anders. Ik heb aan deze geur een bepaalde stemming gekoppeld en voor mij is het daarom onmogelijk om cacao te ruiken zonder dit gevoel te krijgen.”

Het gebruik van ankers is een krachtige techniek omdat ze onmiddellijk intense (positieve of negatieve) stemmingen kunnen oproepen. Elke vorm van een gelijktijdige associatie van gedachten, ideeën, gevoelens, of stemmingen met een externe prikkel is een anker. Dat is wat er bijvoorbeeld gebeurt als je een bepaald muziekstuk hoort waar je heel blij van wordt. Of een bepaald soort voedsel dat je niet graag eet omdat het gekoppeld is aan een negatieve gebeurtenis. Reclamemakers maken veel gebruik van ankers. Als je kijkt naar de reclame op TV zie je massa’s visuele ankers, suggestievebeelden die emoties oproepen van bijvoorbeeld geslaagd zijn, voortreffelijk zijn, mooi zijn en erbij horen. Deze emoties worden gekoppeld aan een bepaald product zonder da tze in feite iets met het product te maken hebben. Hoe je een anker kunt creëren zal ik andere blog uitleggen

Samenvatting

1- Je kunt je mentale welbevinden beïnvloeden door het veranderen van de houding van je lichaam en je focus.

2-Je creëert je eigen ervaring van de wereld door je representatie van de gebeurtenissen in je brein.

3- Het gebruik van ankers is een effectieve manier om onmiddellijk een intense positieve of negatieve stemming op te roepen.

2 gedachten over “Heer en Meester over je emoties

  1. Hello! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedanken voor dit zeer nuttig artikel u!

Reacties zijn gesloten.